Polatlı Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Polatlı Ziraat Odası > Haberler > LİSELİ GENÇ GİRİŞİMCİLERİN GELİŞTİRDİĞİ "MUZ KABUĞU UNU" PROJESİNE POLATLI ZİRAAT ODAMIZDAN DESTEK

LİSELİ GENÇ GİRİŞİMCİLERİN GELİŞTİRDİĞİ "MUZ KABUĞU UNU" PROJESİNE POLATLI ZİRAAT ODAMIZDAN DESTEK

Mun GençBizz Şirketi, Genç Başarı Eğitim Vakfı'nın GençBizz Lise Girişimcilik Programı kapsamında liseli gençlerin girişimciliği deneyimlemesi amacıyla, Betül Can Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından kurulmuş bir şirket.  Atık sebze ve meyvelerin ileri dönüştürülmesiyle besin sıkıntısının önüne geçmeyi hedefleyerek oluşturulan sağlıklı alternatif besin kaynaklarını geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyor. Bu anlamlı projede Polatlı Ziraat Odası Başkanlığı olarak kurutma tesisimizde muz kabuklarının kurutularak toz haline getirilmesinden  paketleme aşamasına kadar süreçte destek oluyoruz.

Market raflarında yer almaya başlayan muz kabuğu unu projesi için  neden muz tercih edildi?

Muz, dünya genelinde çok üretilen, geniş bir kullanım alanına sahip olan, lezzetli ve severek tüketilen bir meyvedir. Pasta-kek yapımında, hamurlu gıdalarda ve daha birçok alanda kullanılabilir. Sadece meyvesi değil, kabuğunun içerdiği besin öğeleri de son derece değerli olup hatta kabuğundaki antioksidan miktarının meyvesine göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir.

Ayrıcı kabuğu ;diyet lifi, nişasta, antioksidan ve fenolik bileşenler bakımından zengindir. Diyet lifi, bağırsakta biriken zararlı bileşiklerin atılmasını sağlaması, safra asitlerini bağlayarak kolesterolü düşürmesi, kan şekeri seviyesini kontrol altına alması ve pröbiyotik olması açısından önemli. Muz ve muzdan üretilen ürünler vegan, glutensiz ve laktozsuzlardır. Bu gibi özellikleriyle intoleransı olan/olmayan herkese hitap etmektedir. Çölyak hastaları da güvenli bir şekilde tüketebilir. Ayrıca muz kabukları çok lifli yapıda olduğu için doğada zor çözünür ve çözünürken havaya metan gazı salgılar. Bir paket Mun ununu satın almakla 15 adet muz kabuğunun çöpe atılmasının önüne geçerek ileri dönüşüme ve sürdürülebilir bir ekolojik dengeye önemli bir destek verilmektedir.

Koruyucu ve katkı maddesi içermeyen muz kabuğu unu market raflarında tüketicilerin kullanımına sunulmuştur.

Proje kapsamında yer alan, emeği geçen herkese teşekkür eder, yeni projeleriniz için de başarılar dileriz.